V PSK je vyše 30 kritických úsekov na cestách 2. a 3. triedy

15.06.2010 Prešov

Prešov 14. júna (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) eviduje vyše 30 kritických úsekov ciest, ktoré poškodili tohtoročné prívalové dažde a rozvodnené toky.
Viaceré z nich budú musieť opraviť ešte do konca roka, pričom prvoradou úlohou je zabezpečenie prejazdnosti aspoň v jednom jazdnom pruhu.
Jeden z takýchto poškodených úsekov je na ceste 3. triedy za Lažanmi smerom na obec Svinia, okres Prešov. So situáciou sa dnes na mieste oboznámil predseda PSK Peter Chudík, ktorý s pracovníkmi Správy a údržby ciest PSK (SÚC PSK) a statikmi hovoril o možnostiach opravy.
\"Táto komunikácia je úplne neprejazdná, nakoľko došlo k masívnemu zosuvu a poškodeniu cesty v dĺžke asi 30 metrov. Vedenie SÚC PSK tu odhadlo škody za viac ako 510.000 eur, \" povedala pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
Dodala, že na zabezpečenie zosuvu sa predbežne rozhodli použiť železobetónovú výstuž, podobne ako na ceste vo Vyšných Hágoch. O tom, či bude nutné osadzovať aj spevňovacie piliere svahu, rozhodnú až po zvážení druhej alternatívy, ktorá hovorí o možnom posunutí telesa cesty o niekoľko metrov. Úsek plánujú v jednom jazdnom pruhu sprejazdniť do konca júna.
Celkové škody, ktoré zapríčinili tohtoročné povodne na cestách v správe PSK, sa odhadujú na približne 22,5 milióna eur. K dnešnému dňu bolo na celom území Prešovského kraja stále neprejazdných sedem úsekov ciest 2. a 3. triedy.
 

Vyberte región